Головна Новини та публікаціїНапрямки роботиАналітикаПро насКонтакти
» » » 2010 Кампанія громадського демократичного моніторингу

2010 Кампанія громадського демократичного моніторингу

Мета:

Підвищити рівень відповідальності місцевих політиків через громадський контроль їх передвиборчих обіцянок та діяльності після виборів.

Завдання:

  • Реалізувати довготермінову кампанію громадського контролю за діяльністю місцевих політиків;
  • Підвищити рівень зацікавлення мешканців територіальних громад до місцевої політичної еліти у виборчий та після виборчий період;
  • Сприяти глибшому розумінню політичних процесів на рівні регіону місцевих засобів масової інформації.

Вибори є інструментом реалізації права громадян обирати та бути обраними. Втім, без аналізу впливу результатів волевиявлення та змін в системі управління, вибори перетворюються на статичне голосування. Громадяни віддають свій голос за політичні сили, що обіцяють задовольнити їх першочергові потреби. Але самі ж виборці не готові відслідковувати виконання програмних завдань кандидатів, чим провокують безвідповідальність політиків, в тому числі і місцевих. Якщо виборець не «карає» політика втратою підтримки за невиконання попередніх обіцянок, політик не має мотивації дотримуватися програмних завдань, чи формувати реалістичні цілі. ОПОРА пропонує реалізувати кампанію громадського демократичного моніторингу. Програма складатиметься з виборчого та після виборчого компоненту. Завданням першого 2-х місячного етапу (погана новина – на цей етап залишився 1 місяць через тривалі переговори з донором, хороша новина – зарплата буде виплачена за перший етап як за 2 місяці:) стане незалежне дослідження потреб громад та обговорення результатів з кандидатами, політичними партіями, збір чітких обіцянок від майбутніх народних обранців. Під час реалізації другого компоненту, мережа моніторів відслідковуватиме перші 100 днів влади. В рамках цього терміну буде проаналізовано забезпечення народними обранцями потреб регіону через виконання практичних завдань.

 

Наша Організація здійснюватиме моніторинг в Кривому Розі та працюватиме з наступними рівнями виборів та влади:

  • міська рада;
  • міський голова.

Проектом передбачено:

Проведення всеукраїнського соціологічного опитування громадської думки щодо очікувань від місцевих виборів та новообраної влади, знання виборчих прав громадян, зацікавленості виборчими програмами тощо. Опитування проводить на замовлення ОПОРИ Фонд «Демократичні ініціативи ім.І.Кучеріва». 

Проведення локальних досліджень через експертні опитування представників ОГС, освітян, медіа та місцевого бізнесу. Мета: визначити конкретні проблеми громади в соціально-економічній та гуманітарній сфері, які можуть бути вирішені завдяки ефективній роботі органів місцевого самоврядування і міських голів, та зібрати конкретні пропозиції щодо шляхів їх розв’язання через залучення експертів.

Опитування мешканців громади на вулиці для збору та відео фільмування очікувань від новообраної влади загалом, збору інформації щодо проблем громади, які найбільше турбують виборців.


© ГО "ДНІПРОПЕТРОВСЬКА МЕРЕЖА "ОПОРА"
2006-2017
Використання матеріалів із сайту Громадянської мережі ОПОРА дозволене за умови наявності посилання (у випадку інтернет-видання - гіперпосилання) на www.oporadp.org